субота, 30. април 2011.

Sa druge strane glupog pitanja

Zašto tramvaji?
Ako bi čovek mogao da bira između trolejbusa, autobusa i tramvaja, njegov izbor će uvek biti tramvaj.
Duboko verujem u to, kao osoba koja se na poseban način srodila sa gradskim saobraćajnim prevozom i koja ima potrebu da proučava socio-gsp pojave, da bi 90 ispitanika rekla - tramvaj.
Dokaz su čak i beogradski beskućnici koji se najčešće mogu zateći, kako spavaju, upravo u tramvajima. Iako su ta sediša najneudobnija (većina trola ima tapacirana sedišta), iako na nekim linijama imamo prilično moderne autobuse, bilo je pokušaja i sa klimom, njih ipak ubedljivo najviše ima u tramvajima.
Postoje razne teorije. Tramvaj je jedno od prvih prevoznih sredstava, i ljudi možda i nisu toliko ludi za tehnologijom koliko to danas izgleda. Tramvaj ima neka čudna svetla, i sav nekako malko podseća na voz, a vozovi su romantični. Tramvaj ide po strogo određenim šinama. Tramvaj ljuljuška. U tramvaju su nekako vidni razmaci između sedišta i nema dva sedišta jedan do drugog. Sve su to moguće opcije i verovatno je ključ u svemu tome po malo, ali ja volim da verujem da je to zbog toga što tramvaj poseduje neku melodiju kretanja, kao neku pesmu. Tramvajska pesma uključuje ljuljuškanje, tonove kliženja kroz šine, kočenja, skretanja, i neizostavnog tramvajskog zvonceta. I mislim da to ljude smiruje, pošto, ne znam, mene dosta smiruje da pevušim neku pesmu dok hodam negde. Jer zapravo, kao kontrol-frik i potencijalni radoholičar, nekada smatram da je i hodanje od tačke A do tačke B, gubljenje vremena i da je greota samo hodati, a kada pevušim ne mislim o tome.
Mislim da je to fora i sa tramvajem. Magični tramvajski bit – čk, čk, čk, kš, kš, ciiijuuuu, čk, čk, rrmmmppp, rrrmmmppp (zvonce), tkl (otvaranje vrata), čk, čk, čk, kš, kš...

5 коментара:

 1. Ја бих на то питање одговорио: Зато што их у мом граду нема!

  ОдговориИзбриши
 2. pa josh jedan razlog vishe da dodjesh ovde barem na vikend, pa da se vozimo tramvajem :)))

  ОдговориИзбриши
 3. ово ти је одлично. и ја од свих видова градског превоза највише волим да се возим трамвајем. мислим да је стварно то тог старог шмека, и некако је госпоцки, не мораш да сидиш ни поред кога.

  ОдговориИзбриши
 4. Ти знаш да сам ја један од ријетких провинцијалаца који свој локал воле више од Београда... :) са друге стране, растанак, од БГа, би ми можда био тежи него прије неколико година... :) :) :)

  ОдговориИзбриши