субота, 26. јун 2010.

Sa druge strane pičkobrana

One svakako nisu obične devojke. Sedele su polu-razvaljene na razvaljenim drvenim tribinama bejzbol terena. Iz daljine su pratile meč u toku. Mlade, zdrave tinejdžerke bile su raspoređene po fildu, usresređeno su čuvale baze, srčano dobacivale jedna drugoj reči ohrabrenja, a one, starije devojke neispavanih lica, uglavnom su pušile, planirale pauzu za pivo i razgovarale međusobno. Ti razgovori su neprocenjivi. (Pisac ovog teksta iskreno žali što nije u mogućnosti da ga dovoljno verno dočara, te neće ni pokušvati.)
Nina je izvadila pičkobran negde na polovini razgovora o renesansi o kojoj je Marina učila za ispit. Rogobatni izgled pičkobrana koji podseća na muške gaće sa plastičnim dodatkom lepo se uklapao sa pričom o preporodu umetnosti i vraćanju antičkim korenima, sa dodatkom masnih fora - podrazumeva se.
Marina nije bila jedina orijentisana ka nekom od vidova umetnosti. U društvu starijih devojaka nalazile su se još i buduća fotografkinja, arhitetka, lingvistkinja, diplomirna difovkinja, i mnoge druge. A da, i jedno bedno piskaralo. I sve su one bile sportistkinje. U duši. Pojedinim devojkama uspevalo je da zadrže to zvanje i van duše. Svaka čast cure. IIIDdddddeeeemmmmmmoooooooo!
Zanimljivo, ali momci skoro nikada nisu bili tema njihovog razgovora. Oni su bili, prosto, propratna pojava. Ili nešto što se čuva za sebe. Nije uostalom bilo pristojno spominjati imena tih finih momaka u celoj gomili masnih prozivanja, iskusnih podbadanja i pičkobrana.
Zapravo, tokom jednog od iskusnih podbadanja jedna devojka je zapitana šta misli o aprilu.
"Što?", upitala je zbunjeno izduvavavši duvanski dim.
"Pa za svadbu", usledio je odgovor praćen smehom koji je tresao rasklimatane tribine.
"Ma važi, pa da završim kao Mala.", odgovorila je.
"Što, šta je sa Malom? Je l' se ona stvarno udala?"
Mala pre svega uopšte nije mala. Visoka je, vesela i luda. Mnogo dobro igra basket. U stvari, igrala ga je dok nije sjebala koleno.
"Ma da bre. Prvo su krenuli tračevi. Mala ugradila silikone, Mala se udaje. Kurac Mala ugradila silikone... Treći mesec."
"A kakav joj je muž?"
"Pa ono...", reče dok je izduvavala poslednji dim.
Mlade zdrave tinejdžerke su završile tekmu, starije devojke su gasile svoje cigare. Lenjo su odigle svoje zadnjice sa drvenih trošnih tribina. Vukle su se sa terena, tromo ali ponosno. Nisu ni one za bacanje. Za njih će tek da se čuje.

4 коментара:

 1. ima nesto u tim branama - mudobran, pickobran...

  odlican tekst, jednom rec'ju - hilarious! :)

  ОдговориИзбриши
 2. da, na primer brane od udaraca :D

  hvala. :)))

  ОдговориИзбриши
 3. "I sve su one bile sportistkinje. U duši." Doduše, "Pojedinim devojkama uspevalo je da zadrže to zvanje i van duše."
  Lovely! :D

  ОдговориИзбриши