недеља, 25. април 2010.

Sa druge strane bajke

Besno je skinuo ceduljicu koju mu je neko metnuo u delove razvaljenog retrovizora. Obično nema reakcije tog intenziteta. Ova ceduljica ga je naljutila.
Da, golf se raspada, i da retrovizor samo što nije otpao, i da fali mu deo lima na desnim vratima, i da nema zadnji brisač, već samo rđavu šipku koja je to nekada bila, i da leva vrata ne mogu da se otvore, i da pitanje je dana kada će se kola raspasti a on kao Kamenko ostati samo na sedišu mada se i sad oseća kao da je došao iz kamenog doba, ali sve to ne znači da on želi da proda svoja kola. Zašto bi želeo da ih proda? Lešinari.
Čudno ga je gledala dok je besno cepao ceduljicu koju mu je neko tutnuo u sjebani retrovizor. On obično nema takve reakcije. Seda u kola i žali što Egzibit ili kako ga već zovu neće zakucati na njena vrata, ona bi i vrištala ako treba i bacla bi mu se oko vrata, samo da se bundeva koju tata vozi pretvori u kočiju. Dobro, on nije Pepeljuga, ali zašto samo dobrim mladim ribama iz priča da se dešvaju čuda, ko kaže da tamo negde još ne čekaju uspavani prinčevi, pepeljugani, pokahontasi, lepotani sa zverkama, i ko kaže da oni nisu sredoveni muškarci. Ko kaže da oni uvek treba da drže mačeve, i živote u svojim rukama. Pa šta ako su muškarci.
Ona ga razume. Ćute dok se voze. Ona ne zna da li on zna, da ga ona razume, dok se pomalo tupavo smeška i gleda u nijansama crvenih svetala na semaforima.
I zašto se uopšte smeška, kada zna da idu na gubilište. Ali idu voljno. U starački dom, na proslavu osamdeset-i-nema-veze-kog-rođendana. Idu voljno, i ona nema prava da se nervira jer se on tupo smeška, na putu za psihološku giljotinu, u njegovoj raspaloj golf dvojci, sa svojih pedeset i poveći kusur godina, gde će njegova majka, dželat sa crnom šiljatom vrećom na glavi da ga upoređuje sa svojim drugim sinom, koji je ipak profesor na univerzitetu, a ne umetnik, i vozi neka pristojnija kola.
Zato ona radi ono što misli da je najlogičnije u tom trenutku. Zamoli ga da skrene kod sleđe trafike, i kaže mu: "Ćale, 'aj'' na sladoled."

1 коментар: