среда, 06. јануар 2010.

Sa druge strane ruske salate ili savršene kockice šunke

Sečivo je brzo paralo meso na drvenoj kuhinjskoj dasci. Rez, po rez. Božić. Drugačiji je nego dosadašnji. Jelka nije okićena. Ne mirišu borove grančice, svetla nisu prigušena, nema blesavih debelih šljokičastih Sneška Belića. Deca više nisu deca. On je ostario. Ispružen je na kauču kao i uvek. Spava. Ruke su mu prekrštene na grudima. Seda čupava kosa i dalje je nemirna. Ali je seda. I lice mu je izborano i umorno. Ona mu govori sve one reči koje mu je govorila od početka, kada je iz teze tek raslo njihovo mi. Zatim je teza izrasla u antitezu - porodicu. Čeka se sinteza, kao plod. Čeka se, a reči su iznošene kao najdraži džemper koji smo prerasli kada smo se u pubertetu naglo izdužili.
Treba da se čeka sa strpljenjem. Doćiće. A on se predaje. Leži, dok ona para meso šunke na kuhinjskoj dasci. Savršene kockice šunke za rusku salatu. Sutra je Božić.
A njena ćerka ne shvata zašto te kockice moraju da budu tako sitne i proporcionalne. U pokušaju da pomogne, uništila je barem trista grama. Ona ne shvata zašto te kockice moraju da budu tako sitne i proporionalne?
Računi - gomila. Rodbina - naporna.
Rez po rez. Nož sevne kada pored mesa blago zaseče hiljadu puta izranavljenu dasku.
Mlada je. Postavlja pitanja. Strepi na beloj tački ispred lopte za ispucavanje penala. Ona je svoje ispucala, a ćerka tek treba da odabere ugao. Ne zna ona još ništa. Ni da li će špicom ili punom. Zna samo da želi da se otpusti sa jedne grane i skoči na drugu, ali vetrovito je bogme, a ni kandže joj nisu dovoljno oštre. Šta joj fali na sadašnjoj grani? Na sadašnjoj grani će za Božić jesti savršenu rusku salatu, sa malim proporcionalnim kockicama šunke.
Da li joj je pružila dovoljno? Da li je uradila dovoljno? Može reći da je zadovoljna.
Nož para meso na drvenoj dasci.
Davanje. Umetnost pružanja.
Nije se mnogo zalagala za svoju slikarsku karijeru. Trenutno oslikava, povrće, savršene kockice šunke i krastavčiće, majonezom, a zatim ga prekriva aluminijumskom folijom, da bi stavila činiju na unapred pripremljeno prazno mesto.
Umetnost pružanja.
Savršena ruska salata sačinjena od proporcionalnih kockica.
Sutra je Božić.

5 коментара:

 1. ...не знам за друге, али је мене ова руска салата мало растужила мала Р... ваљда сам у њеним састојцима пронашао и коцкице (вјероватно моје :) ) депресије, коју породични празници (понекад) појачавају... :)

  PS. ...кажу да пуном, по средини гола, тешко можеш промашити... само што то мени и нису посебно интересантни пенали... :)

  ОдговориИзбриши
 2. jeste malo... ali se ovde iskaljujem pa u realnosti bude sve bude ok. i klonim se seckanja.

  P.S. Mene uchili da potkopam pa pod rashlje :D

  ОдговориИзбриши
 3. Savršeno oslikana atmosfera. Praznička. Da, treba izbeći seckanje :(
  p.s. ovo sa pucanjem u rašlje nije loše ;)

  ОдговориИзбриши